Výlet po Východním Bali

Tento výlet na Bali před vámi odhalí nepoznané krásy východního Bali, kde dodnes leží království Karangasem. Náše ubytování na Bali v Padangbai opustíme o 08:30 ráno a hned první zastávkou bude jeden z devíti nejdůležitějších chrámů na Bali a strážce ostrova před zlými silami z východu – Pura Luhur Lempuyang. Tento chrám se vlastně skládá z několika menších chrámů, přičemž ten hlavní se pyšní polohou ve výši 1 715m nad mořem a vede k němu skromných 1 700 schodů. Naštěstí pro vás, naše kroky budou směrovat jen do samotního hlavního chrámu Lempuyang, kam vede jen několik desítek schodů. Přes hlavní bránu chrámu sa nám naskytne malební pohled na sopku Agung.

Po sestupu z Pura Luhur Lempuyang se zastavíme v královských lázních Tirta Gangga. Tento areál působí jako krásné bludiště ze soch, jezírek a bazénů a kdysi sloužil jako královské letní sídlo. Dnes je to místo určené k odpočinku a také koupání, které je stejně oblíbené mezi turisty tak i mezi domácími. Doslovný překlad slova Tirta znamená posvěcená voda a Gangga je odvozeno z názvu posvátné řeky v Indii. Během některých svátečních dnů přicházejí do Tirta Gangga pestrobarevné průvody a za tónů tradiční hudby gamelanu kladou oběti bohům.

Poznejte skryté krásy východního Bali

Pro více informací o cenách

Zjistěte více o Výletu po Východním Bali

Nedaleko Tirta Gangga si uděláme přestávku na oběd a následně se vydáme navštívit vodní palác Ujung. Tento rozlehlý komplex zvykl sloužit královské rodině jako prázdninové sídlo.

Předtím než zamíříme zpátky do našeho resortu v Padangbai se ještě zastavíme ve vesničce Tenganan. Je to jedno z posledních míst, kde balijci ještě dodržují své originální tradice. Zveme vás na procházku touto vesničkou s nezapomenutelnou atmosférou.

  • Říká se, že většina balijských chrámů bylo postaveno na základě architektury Pura Lempuyang
  • Tento chrám je považován za jedno ze šesti posvátných míst v Bali, které ostrovu poskytují duchovní rovnováhu
  • Chrám Lempuyang má představovat čistotu ztělesněnou bílou barvou
  • Bali má více než 20 000 oficiálních chrámů, a to s výjimkou soukromých chrámů, které se nacházejí v každé domácnosti
  • Vodní palác Tirta gangga je obvyklé místo konání obřadů s oběťmi a za doprovodu tradičních hudebních nástrojů
  • Tirta gangga byla podle pověsti vyhnanstvím pro lidi, kteří praktikovali černou magii. V roce 1909 se však král rozhodl přestavět ho na dovolenkové sídlo pro svou rodinu
  • Tirta gangga byla výrazně poškozena při zemětřesení a opravy se dokončili až v roce 2004
  • Vesnice kaštanu má neobvyklou tradici takzvaných Pandanových válek. Na této události proti sobě mladí muži bojují zbraněmi z palmových listů vybavenými ostrými trny. I když to zní strašidelně, je to přátelský souboj a oblíbená atrakce pro místní obyvatele
× Hi there